ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ
Σύνολο ημερών εκδρομής: 
4 ημέρες

1η μέρα, Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Ξάνθη:

Η εκδρομή στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ξεκινάει με πρωινή αναχώρηση του πούλμαν από την Αθήνα.  Στάση στα Τέμπη για προσκύνημα στο Ναό της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται στο κέντρο των στενών των Τεμπών. Συνεχίζουμε για τη Θεσσαλονίκη, όπου θα προσκυνήσουμε στον Ι.Ν. του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της πόλης. Ο Ναός του Αγίου Δημητρίου ως μνημείο τέχνης αποτελεί ένα από τα πλέον υπέροχα χριστιανικά μνημεία της χώρας μας. Η μεγαλοπρέπειά του δεν συνίσταται μόνο στη λαμπρή πραγματικά αρχιτεκτονική του. Η πολύχρωμη ορθομαρμάρωση και ο πλούσιος γλυπτικός διάκοσμος προσδίδουν στο έργο της ανέγερσης και εξωραϊσμού του Ναού μοναδική, διαχρονική και μνημειακή αξία. Αν και έχουν περάσει τόσοι αιώνες από τον καιρό της κατασκευής του και έχει ταλαιπωρηθεί από τον χρόνο, σεισμούς, πυρκαγιές και αναστηλώσεις, διατηρεί τη γνησιότητα και το πνεύμα της μεγαλοφροσύνης που ξεχωρίζει την αρχιτεκτονική της εποχής, καθώς και την έξοχη και διαχρονική καλλιτεχνική αξία και αισθητική, όπως μπορούμε να κρίνουμε από όσα μέρη διασώθηκαν. Είναι φανερό λοιπόν γιατί η Βασιλική του Αγίου Δημητρίου κυριαρχεί λειτουργικά και οπτικά επί σειρά αιώνων στη Θεσσαλονίκη, μια και υπήρξε όχι μόνο το κέντρο της τιμής του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου και προστάτη της πόλεως, αλλά και ο κατεξοχήν λατρευτικός χώρος της πρωτεύουσας της μακεδονικής γης, όπου η Χριστιανική πίστη συνδέθηκε άμεσα και άρρηκτα με τις παραδόσεις και την ιστορία του Ορθόδοξου Ελληνικού Έθνους. Αναχώρηση για Ξάνθη, άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

2η μέρα, Ξάνθη – Δράμα – Ξάνθη:

 Πρωινή αναχώρηση για την Ι.Μ. Παναγίας Αρχαγγελιωτίσσης (λίγο έξω και βορειοανατολικά από την Ξάνθη). Το μοναστήρι αυτό καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου γίνεται τύπος πανθρακικού προσκυνήματος. Χιλιάδες προσκυνητές όλη την νύκτα της παραμονής της Κοιμήσεως και ανήμερα προσέρχονται σε ατέλειωτες γραμμές για να προσκυνήσουν την Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και να ζητήσουν την μεσιτεία της πρός τον Υιό της και Θεό μας. Εδώ στεγάζεται Εκκλησιαστικό Μουσείο, όπου φυλάσσονται κειμήλια, σκεύη, εικόνες, κ.α. Συνεχίσουμε για Δράμα, άφιξη στην Ι.Μ. Αναλήψεως του Σωτήρος (8 χιλ.έξω από τη Δράμα), όπου θα προσκυνήσουμε τα ιερά λείψανα του νεοανακυρηχθέντος Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη (εξ Αργυρουπόλεως του Πόντου). Στη μονή συρρέουν καθημερινά πολλοί πιστοί, όχι μόνο από το εσωτερικό, αλλά και το εξωτερικό, για να προσκυνήσουν τον τάφο του, οποίος ευωδιάζει και για να ζητήσουν την ευλογία του και τη βοήθειά του.  Το απόγευμα προσκύνημα στην Ι.Μ. Παναγίας Εικοσιφοινίσσης του όρους Παγγαίου. Η Ιερά Μονή της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας, είναι ένα από τα αρχαιότερα εκκλησιαστικά μνημεία της Ανατολικής Μακεδονίας και ο κυριότερος λατρευτικός χώρος των πιστών της περιοχής. Κάθε χρόνο, δέχεται χιλιάδες επισκέπτες ενώ την ημέρα του εορτασμού της, τον 15 Αύγουστο, συρρέουν σ’ αυτήν, πιστοί από όλη την Ελλάδα, προκειμένου να προσευχηθούν και να ζητήσουν την χάρη της Παναγίας. Είναι κτισμένη σε υψόμετρο 750 μέτρων, σε μια πανέμορφη τοποθεσία μέσα στα δάση του όρους Παγγαίου. Άφιξη στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

3η μέρα, Ξάνθη – Σουφλί – Αλεξανδρούπολη – Ξάνθη:

Πρωινή αναχώρηση για την περιοχή Σουφλίου Νομού Έβρου όπου θα προσκυνήσουμε στην Ι.Μ. Παναγίας Πορταϊτίσσης  Κορνοφωλιάς (Μετόχι Ιεράς Μονής Ιβήρων, Αγίου Όρους). Περίπου 1 χλμ. δυτικά της Κορνοφωλιάς βρίσκεται η Μονή Πορταϊτίσσης, αφιερωμένη στην Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στο μοναστήρι σήμερα είναι εγκαταστημένη γυναικεία αδελφότητα. Συνεχίζουμε για προσκύνημα στην Ι.Μ. Γενεθλίου Θεοτόκου Δαδιάς.  Κοντά στο χωριό Δαδιά και λίγα χιλιόμετρα από την πόλη του Σουφλίου στον Έβρο, βρίσκεται η ιστορική μονή της Θεοτόκου που κτίστηκε στην βάση ενός κατάφυτου και επιβλητικού βράχου ύψους 80 μέτρων. Αναφορές για την ύπαρξη μοναστηριού αρχίζουν από το 17ο αιώνα. Το 1850 γνώρισε μεγάλη ακμή και είχε πλούσια περιουσία που σήμερα αγνοείται.  Το ιστορικό μοναστήρι λειτουργεί εύρυθμα με δεκαμελή ανδρική αδελφότητα με προοπτική να αναδειχθεί σε πνευματικό φάρο της περιοχής και όχι μόνο. Πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου στην εορτή της Γεννήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.  Στη συνέχεια επίσκεψη και ξενάγηση στο δάσος Δαδιάς. Αναχωρούμε για προσκύνημα στην Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου «Η Παναγία του Έβρου»  στη Μάκρη Αλεξανδρουπόλεως. Κοντά στην όμορφη παραλία της Μάκρης, πλησίον των εκκλησιαστικών κατασκηνώσεων, στην Εθνική Οδό Αλεξανδρουπόλεως – Κομοτηνής, βρίσκεται η μεγάλη γυναικεία Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, γνωστής ως Παναγίας του Έβρου. Η επωνυμία της «Παναγία του Έβρου», οφείλεται στο Μητροπολίτη, ο οποίος για να τονώσει το θρησκευτικό και εθνικό φρόνημα των κατοίκων του ακριτικού Έβρου, της έδωσε ως προσωνύμιο, το όνομα του τόπου. Επιστροφή στην Ξάνθη, δείπνο και διανυκτέρευση.

4η μέρα, Ξάνθη – Νέα Καρβάλη – Αθήνα:

Πρωινή αναχώρηση για την Νέα Καρβάλη. Προσκύνημα στο Ι. Σκήνωμα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, που φυλάσσεται σε χρυσή λάρνακα. Γύρω στά 12 χλμ έξω από την πόλη της Καβάλας, βρίσκεται ένα πανέμορφο παραθαλάσσιο χωριό η Νέα Καρβάλη, και είναι δημιούργημα εδώ και ογδόντα έξι χρόνων ξεριζωμένων ανθρώπων από τα βάθη της Μικράς Ασίας, Στην μέση του χωριού βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου. Αναχώρηση για Αθήνα μέσω Θεσσαλονίκης. Άφιξη στην Αθήνα το βράδυ.